Prima ediție Building Home – International Good Living Forum a avut loc pe 11 aprilie la București, reunind, pe tema bunei locuiri, invitați din 14 țări: investitori și dezvoltatori din domeniul rezidențial, constructori, arhitecți, manageri de proiecte, consultanți, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, companii cu soluții pentru proiectele rezidențiale.
Începem, odată cu acest prim material, reflectarea ideilor principale din cadrul celor 5 sesiuni ale evenimentului – acum sesiunea 1, o dezbatere moderată de arhitectul Șerban Țigănaș, Președinte, DICO și ȚIGĂNAȘ și Secretar General al Uniunii Internaționale a Arhitecților, avându-i ca invitați pe Bogdan Cosmin Ivan, Secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis; Alexandru Găvozdea, Președinte al Ordinului Arhitecților din România; Cristian Romeo Erbașu, Director General, Construcții Erbașu S.A., constructor și dezvoltator; George Stamate, Director, Departament clienţi mari rezidenţial şi infrastructură, ARABESQUE; Bogdan-Andrei Ghinea, Consilier, Serviciul Politici și Strategii de Dezvoltare Durabilă, Direcția Politici și Strategii, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Dorin Beu, Președinte, Romania Green Building Council.
Building Home 2019 (www.building-home.ro) a continuat seria proiectelor internaționale de comunicare dedicate domeniul real estate lansate în 2018 odată cu DEVO – International Forum of Large Developers, care abordează segmentele office, mixed use, retail și industrial-logistic (www.devo.com.ro).
Șerban Țigănaș – Moderator/Chairman
„Anul trecut am continuat cu dezvoltatorii imobiliari, cu un forum la fel de interesant și nesperat de surprinzător pentru mulți dintre noi care am pătruns în niște taine care nu sunt neapărat evidente.”
Bogdan Cosmin Ivan – Despre câte locuințe mai este nevoie
„În București, un studiu realizat acum câțiva ani, estima că mai este nevoie de încă 500.000 de locuințe, în momentul de față nu cred că s-au construit mai mult de 100.000 de locuințe. [..] În România se manifestă fenomenul de urbanizare, prin care tinerii au două variante: să plece din țară sau să rămână și să migreze către polii urbani. Așadar, va exista cerere în perioada următoare din partea tinerilor.”
Alexandru Găvozdea – Despre buna locuire, de aproape și de la distanță
”Depinde cu ce ochelari privesc buna locuire. Dacă mi-aș lua ochelarii de distanță și mă gândesc la termen lung și foarte lung, cred că o componentă esențială pentru locuirea bună este sustenabilitatea. Cred că este unul dintre lucrurile pe care nu îl mai putem trata ca pe o chestiune de viitor. […] Dacă îmi pun ochelarii de apropiere, cred că trebuie să acționăm acum, la fiecare proiect și să încercăm să minimizăm impactul asupra mediului și asupra calității vieții noastre. Zona dintre cele două distanțe este zona mediană unde cred că, de fapt, componenta cea mai importantă a calității vieții este dată de felul în care se desfășoară viața în toate momentele ei. […] Dezideratul bunei locuri este de a fi fericiți, de a locui fericit, de a funcționa fericiți în cercuri.”
Bogdan-Andrei Ghinea – Definirea locuirii din punct de vedere instituțional
„Prin locuire nu se înțelege numai locuința efectivă. Locuirea reprezintă imobilul/construcția interconectată cu infrastructura necesară accesului populației la serviciile edilitare, de transport, sociale, educaționale, culturale, medicale etc. […] În ceea ce privește finanțarea locuințelor, este nevoie de un mecanism sustenabil, un mecanism durabil. Vorbim de gradul de îndatorare al populației care este relativ mare. În România este de aproape 50%, Eurostat spune că 40% este o limită de supra-împovărare a persoanelor.”
Cristian Romeo Erbașu – Problema cea mai mare pentru domeniul real estate va fi cea a execuției clădirilor
„În anii anteriori, până în 2018, profitul mediu în România era de 40%, în Polonia de 22%, iar în Belgia de 12%, deci ne aflăm în zonă, iar constructorii, dacă ne aducem bine aminte în 2003-2004, construiau cu 300-400 dolari/mp. Deci aici este o problemă și trebuie să vă așteptați la creșteri foarte mari de costuri.”
George Stamate – Good living începe cu partea de proiectare, continuă cu partea de execuție și se sfârșește cu partea de întreținere, mentenanță
„Dacă discutăm în general de reabilitări, bineînțeles că este o zonă foarte importantă din activitatea noastră, vânzarea de materiale de construcții către șantierele de construcții care realizează reabilitări. Să nu uităm că anul trecut, de exemplu, reabilitările, mai bine spus lucrările de mentenanță și întreținere sau lucrările de reparații capitale au ținut tonusul, conform Institutului Național de Statistică, ele au fost pe plus. Construcțiile noi au fost puțin pe minus”.
Dorin Beu – Buna locuire înseamnă reconectarea cu natura
„Buna locuire e reconectarea către sau cu natura. Răspunsul acesta l-am regăsit și la antevorbitorii mei, de la ideea de plecare din bloc. Probabil că una din problemele la aceste blocuri a fost lipsa conectării cu natura și eu aș merge mai încolo, către viziune. Fiindcă fac parte dintr-un proiect european, care se ocupă exact cu treaba asta, ne gândim, ce va fi după verde. Deja ne dăm seama că o clădire care e verde schimbă poate la nivel nano, dar la nivel mare, nu știu dacă schimbă exact cum ne-am dori. Construim mai verde, mai sustenabil, dar apare întrebarea: este de ajuns?”
Ilinca Păun Constantinescu – Despre problematica locuirii din prisma tuturor actorilor care sunt responsabili de acest proces
„Majoritatea dintre noi locuim la bloc, un procent care este mult mai mare față de media europeană. În România, 72.5% de oameni locuiesc la bloc, față de 40%, media europeană. Mai mult decât atât, majoritatea arhitecților sunt implicați în proiecte rezidențiale, majoritatea construcțiilor noi sunt reprezentate de acest segment. Ceea ce nu face decât să ateste importanța sa.”