Xgroup Meeting ONCOLOGY, în cadrul ROHO 2019

Masa rotundă dedicată oncologiei a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a Convenției Române a Spitalelor - ROHO

30/09/2019

Sesiunea de oncologie a fost moderată de domnul Dr. Adrian Udrea, Directorul Medical al Clinicii Medisprof Cluj. 

La discuții au participat reprezentanți din sectorul medical public: Prof. Dr. Feliksas Jankevicius – Manager Vilnius University Hospital Santaros Clinics Lithuania, Prof. Dr. Gabriel Dimofte – Director Medical, Institutul Regional de Oncologie Iași, Dr. Raul Pătrașcu – cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, dar și reprezentanți din sectorul medical privat: Dr. Paula Toma – Director Medical, Spitalul OncoFort Pitești, Dr. Cristina Berteanu – Director Medical Neolife, Dr. Beatrice Dragomir Anghel – Medic Specialist Radioterapie, Centrul Oncologic Sanador, Marius Geantă – Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină și Dr. Roxana Margan – Co-Founder & COO OncoChain.

Partenerul XGroup Meeting Oncology a fost compania Bristol-Myers Squibb reprezentată la masa rotundă de Cătălin Radu, Country Manager România.

Dintre temele abordate de cei prezenți amintim: farmacia oncologică cu circuit închis, limitele de malpraxis în situația lipsei protocoalelor de diagnostic și tratament, trialuri clinice – comisia de bioetică și ANM, cantitate vs calitate în oncologie, abordarea multidisciplinară în cazurile oncologice complexe etc.

Dr. Udrea a atras atenția asupra dosarului medical și accesului pacientului la date, și asupra felului în care lipsa transparenței la acest nivel afectează calitatea actului medical. De asemenea, s-a discutat despre faptul că “biomarkerii” care ar putea să selecteze pacienții pentru tratamentele de tip terapie țintită, imunoterapie, etc. nu sunt rambursați decât parțial de firmele farmaceutice, ceea ce duce la costuri mari de tratament necontrolat.

O altă problemă punctată a fost cea a neadaptării legislației noastre la legislația europeană ( ESOP) în domeniul farmaciei oncologice cu circuit închis, lucru care afectează grav eficiența tratamentului administrat prin lipsa procedurilor de depozitare, manipulare și administrare a medicației oncologice. În aceeași categorie a provocărilor sectorului medical românesc s-a observat inconsistența comisiilor multidisciplinare prin lipsa specialiștilor necesari conform ghidurilor NCCN & ESMO, și mai mult a experienței acestor specialiști. România nu a legiferat protocoalele de diagnostic și tratament europene, ESMO ( European Society of Clinical Oncology), fiind totodată printre țările în care nu este obligatorie formarea asistenților medicali în specialitatea oncologie.